Door jezelf goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek kom je zelfverzekerder en geïnteresseerd over. Je laat zien dat je jezelf hebt voorbereid en komt niet voor verrassingen te staan. Maar hoe kan je jezelf goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek?
Voordat je gaat solliciteren is het al belangrijk om meer informatie op te zoeken over het bedrijf. Maar doe dit nog een keer voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat. Zo weet je niet alleen of je bij het bedrijf past, maar kan je ook antwoord geven op de vraag: ‘waarom heb je gekozen voor ons bedrijf?’. Daarnaast kan je jezelf beter aanpassen. Bekijk de website, sociale mediakanalen en foto’s van het bedrijf. En ga eens op zoek naar:
Pak de vacature er nog eens bij en lees deze goed door. Wat zijn de functie-eisen en kan je hieraan voldoen? Waarom denk je dat je hieraan kan voldoen en waaruit blijkt dat? Heb je voorbeelden? Waarom pas jij bij deze functie?
Loop alle punten van je cv langs en stel jezelf de volgende vragen: waarom deed ik die opleiding, waarom heb ik gekozen voor die baan of liep ik stage bij dat bedrijf? Dan heb je hier al over nagedacht en kan je makkelijk en zelfverzekerd antwoord geven op deze vragen.
Tijdens een sollicitatiegesprek wil de werkgever zoveel mogelijk over jou te weten komen. Maar vooraf voor jezelf duidelijk wat je precies gaat vertellen. Hoe ga je jezelf voorstellen, waar ben je goed in en waar wil je bijvoorbeeld nog in groeien. Schrijf het voor jezelf eens uit, maak een lijstje of oefen met je partner of een vriend(in) het gesprek.
Tijdens het sollicitatiegesprek worden er veel vragen gesteld. Dit kunnen ook lastige vragen zijn waar je niet direct antwoord op weet. Denk alvast over de onderstaande (mogelijke) vragen na:
Gedurende het sollicitatiegesprek komt vast en zeker de vraag: heb je nog vragen? Bedenk welke vragen je wil stellen. Zo kan je kijken of deze functie echt wat voor je is. Daarnaast laat het ook zien dat je oprechte interesse hebt in de baan. Denk aan vragen over de vervolgstappen, inwerken, samenstelling van het team en werkzaamheden.
Bereid altijd een salarisindicatie voor. Ook al staat wel of juist geen salarisindicatie in de vacature. Ga op onderzoek uit: welk salaris past bij deze functie, mijn opleiding en werkervaring? Aan de hand hiervan kan je aangeven wat je wil verdienen of weet je of het salaris is wat past bij de functie.
Voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat, controleer dan altijd hoe lang de reistijd is, hoe lang je moet rijden en waar er eventueel parkeergelegenheid is. Zo voorkom je dat je te laat of juist veel te vroeg bij de afspraak aanwezig bent. Maar de gouden regel geldt altijd: liever te vroeg, dan te laat!
Denk na over de kleding die je aantrekt voor het sollicitatiegesprek. Als het goed is heb je onderzoek gedaan naar het bedrijf. Is het een formeel of informeel bedrijf? Lopen ze in pak of juist in casual kleding? Zo kan je jezelf aanpassen aan het bedrijf. Je uiterlijk en kleding zegt veel over hoe jij bent als persoon. Dus zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet!
Om af te sluiten nog enkele aanvullende tips. Wat moet je doen om een goede indruk achter te laten en wat is een echte ‘no go’ tijdens een sollicitatiegesprek?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ga jij zelfverzekerd het gesprek in en kom je niet voor verrassingen te staan. Succes met je sollicitatiegesprek!
Op zoek naar een baan in de regio? Bekijk snel de nieuwste vacatures.
Wat zijn de voordelen van regionaal personeel werven in Maashorst? Je bent op zoek naar personeel, maar hoe kom je in contact met werkzoekenden uit de omgeving %%werkgeluk_gemeente%%? Waarom zou je regionaal werven? Hieronder lees je de voordelen van regionaal werven en tips hoe je regionaal kan werven.
Je bent op zoek naar personeel in gemeente Maashorst, maar hoe krijg je nou de perfecte kandidaat gevonden? Hoe val je op tussen alle vacatures? Een vacaturetekst is ontzettend belangrijk. Het is het eerste waarmee een potentiële kandidaat met jouw bedrijf in aanraking komt. Maar hoe schrijf je een wervende vacaturetekst? Hieronder lees je de voorbereiding voordat je een vacaturetekst gaat schrijven, welke onderdelen er in de tekst terug moeten komen en krijg je nog een aantal tips.
Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Tijd voor een goede, échte eerste indruk. En deze is ontzettend belangrijk. Hieronder lees je hoe je een sollicitatiegesprek voor kan bereiden en wat je juist wel of niet moet doen. Genoeg tips om jouw sollicitatiegesprek zelfverzekerd in te gaan!