Een goede vacaturetekst schrijven is niet makkelijk. Maar een goede voorbereiding is het halve werk! Voordat je de tekst gaat schrijven is het van belang dat je een compleet functieprofiel hebt opgesteld. Een functieprofiel is een lijstje met gewenste ervaring, eigenschappen, vaardigheden en competenties waaraan de werknemer moet voldoen om de gevraagde functie uit te kunnen oefenen. Hier kan je de vacaturetekst op aansluiten en gericht een kandidaat zoeken.
Een wervende vacaturetekst bestaat uit zes onderdelen. Zo is deze makkelijk te scannen en te lezen. Zorg ervoor dat de volgende onderdelen aan bod komen:
Het eerste wat de lezer leest: de titel. Ontzettend belangrijk. Wanneer de functietitel de lezer aanspreekt, zal de lezer verder gaan lezen. Of voor je het weet, al verder gaan scrollen. Beschrijf de functietitel specifiek en helder. Bedenk wat de kandidaat in een zoekmachine intypt wanneer hij op zoek zou gaan naar de gevraagde functie. Kijk eventueel bij andere bedrijven en gebruik dit als inspiratie.
Werkzoekenden willen precies weten wat er van hen wordt verwacht, wat de verantwoordelijkheden zijn en hoe de werkdag eruit ziet. Aan de hand hiervan bepaalt de kandidaat of de vacature bij hem of haar past en wel of niet gaat solliciteren. Eerlijkheid en transparantie is hierbij erg belangrijk! Verwerk in de functieomschrijving de verantwoordelijkheden, belangrijkste taken, werkzaamheden, het team en een omschrijving van een typische werkdag.
Benoem de belangrijkste functie-eisen. Som drie tot maximaal zeven punten op waar de kandidaat aan moet voldoen. Denk hierbij aan opleiding, werkervaring en competenties. Maak de lijst niet te lang, hierdoor kunnen potentiële kandidaten denken dat ze niet geschikt zijn.
De kandidaat is natuurlijk ook benieuwd wat het bedrijf te bieden heeft. Benoem het dienstverband, het aantal uren per week en primaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan salaris, werktijden en vakantiedagen. Beschrijf ook de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals verlofdagen en pensioenregelingen. Zijn er ontwikkelings- of doorgroeimogelijkheden in deze functie? Vermeld deze ook.
Geef ook informatie over het bedrijf. De kandidaat wil graag weten in wat voor bedrijf hij of zij terecht komt. Wat voor bedrijf is het, welke producten of diensten worden er verkocht en waar staan jullie voor? Beschrijf de organisatie en werksfeer, zodat de kandidaat kan proeven hoe het op de werkvloer eraan toegaat. Ben hierin eerlijk & transparant door bijvoorbeeld een quote van een collega toe te voegen.
En tot slot: benoem hoe diegene kan solliciteren, hoe het sollicitatieproces er verder uitziet, wie de contactpersoon is (voor eventuele vragen) en wat de sluitingsdatum van de vacature is. Een stukje verwachtingsmanagement. Dan weet de kandidaat precies wat hem of haar te wachten staat in het hele proces.
Om af te sluiten nog 15 handige tips om een wervende vacaturetekst te schrijven.
Nu ben je er klaar voor om jouw vacaturetekst te schrijven en te plaatsen. Ga aan de slag om om jouw vacature te schrijven in jouw account.
Wat zijn de voordelen van regionaal personeel werven in Maashorst? Je bent op zoek naar personeel, maar hoe kom je in contact met werkzoekenden uit de omgeving %%werkgeluk_gemeente%%? Waarom zou je regionaal werven? Hieronder lees je de voordelen van regionaal werven en tips hoe je regionaal kan werven.
Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Tijd voor een goede, échte eerste indruk. En deze is ontzettend belangrijk. Hieronder lees je hoe je een sollicitatiegesprek voor kan bereiden en wat je juist wel of niet moet doen. Genoeg tips om jouw sollicitatiegesprek zelfverzekerd in te gaan!
Wat is een cv? Waar je ook gaat solliciteren, er wordt altijd naar een cv gevraagd. Maar wat is een cv? Cv staat voor curriculum vitae, wat Latijns is voor levensloop. Jouw cv is dus een samenvatting van jouw leven op het gebied van jouw carrière. Hierin staan naast persoonlijke gegevens ook werkervaring, opleidingen, vaardigheden en andere belangrijke kwaliteiten en kwalificaties.
Het is een overzicht om een werkgever in één oogopslag een beeld van jezelf te geven. Aan de hand hiervan kunnen ze beoordelen of je een geschikte kandidaat bent voor de functie waar ze naar op zoek zijn. De werkgever of recruiter bekijkt jouw cv, voordat hij de motivatiebrief gaat lezen. Ontzettend belangrijk dus!